Eritritorul are gust dulce, cu efect răcoritor, puterea de îndulcire este de 60-80% din cea a zahărului, astfel pentru obținerea aceluiași gust este nevoie de o cantitate mai mare.
Eritritolul este un îndulcitor artificial sau un îndulcitor pe bază de alcool de zahăr, folosit frecvent în produsele fără zahăr. Este natural, prezent în cantități mici în alimente precum fructele și ciocolata. Are un gust similar zahărului, dar conține aproape zero calorii și nu afectează glicemia, fiind considerat sigur pentru persoanele cu diabet. De asemenea, este bine tolerat de stomac, având un risc scăzut de a provoca efecte adverse precum balonare sau diaree, comparativ cu alți alcooli de zahăr.
Utilizare: se poate folosi ca îndulcitor în diferite băuturi, la gătit, la diferite produse de panificație și de patiserie.
La o temperatură de peste 160 grade C poate pierde din gustul dulce. Nu se caramelizează. Nu este recomandat pentru pregătirea aluatului dospit.
Consumul excesiv poate avea efect laxativ la unele persoane.
Pentru a-și păstra prospețimea și aroma se va păstra într-un recipient bine inchis, într-un loc uscat și răcoros.
Poate conține urme de: migdale, alune, arahide, nuci, muștar, semințe de susan, gluten